טיפול במיגרנה

בעבר, טיפול בכאבים או במחושים פיזיים כאלו ואחרים נתפסה כמשהו שקשור לגוף: משהו פיזיולוגי, שצריך לטפל בו באמצעות תרופות, חיסונים או אמצעים פיזיים כאלו ואחרים. היום, המודעות להשפעת הנפש על הגוף גדלה וקיבלה מקום מכובד, גם בתודעת הציבור וגם בעולם הטיפולי. מיגרנה היא אחד המקרים שבהם קושי פיזי משמעותי יכול לנבוע גם ממקורות רגשיים או פסיכולוגיים- ולהיפתר באמצעותם. מה זו המיגרנה, כיצד ניתן לטפל בה באמצעות טיפול פסיכותרפי ומהי שיטתו של הרב מנחם אינגבר?

מה היא מיגרנה?

מיגרנה היא תרחיש רפואי שבו מורגש כאב ראש בינוני או חזק. מיגרנה מתאפיינת בכאב ראש פועם באחד מצידי הראש. בשונה מכאב ראש רגיל, המיגרנה מחמירה בחשיפה לאור ולרעשים, ולכן פעמים רבות הסובלים ממיגרנה ישהו בחדר חשוך ושקט. המיגרנה עלולה להקרין ולהשפיע על אופן הראיה וטשטושים או עיוותים בה וכן לגרום לתופעות שונות באזורים אחרים בגוף- תחושת בחילה, כאבי בטן ועוד. התקפי מיגרנה יכולים להימשך החל משעות ספורות ועד לשעות ארוכות.

מיגרנה יכולה להתפתח או לקרות כתוצאה ממספר גורמים: החל מגורמים פיזיים-פיזיולוגיים, דרך גורמים הקשורים לאורח החיים ולהתנהלות יומיומית, כגון שעות שינה וכדומה, וכלה בסיבות רגשיות ופסיכולוגיות. בהתאם, שיטת הטיפול הפסיכותרפית יכולה להיות שיטת טיפול טובה ואפקטיבית להתמודדות עם המיגרנות.

שיטת הטיפול הפסיכותרפית

שיטת הטיפול הפסיכותרפית היא שיטת טיפול ש”מורידה לשטח” את עקרונות הפסיכולוגיה. הטיפול הפסיכותרפיסטי מתמקד בשיח, בדיבור, בניתוח ובמודעות לדפוסי התנהגות ולדפוסי חשיבה. בניגוד לרפואה הרגילה או לפסיכיאטריה, הטיפול הפסיכותרפי איננו תרופתי אלא מתמקד בשיח המטפל-מטופל. אופי הטיפול מחייב את בנייתם של יחסי אמון בין המטפל למטופל ובנוי על יצירת מרחב בטוח עבור המטופל.

פסיכותרפיה היא בעצם החלק הטיפולי שבתחום הפסיכולוגיה, והיא כוללת טיפול מעמיק. הטיפול יורד למקומות העומק הרגשיים והנפשיים של המטופל, ובאמצעות זיהוי, בירור וליווי מתאים ומקצועי, הוא מאפשר התמודדות או פתרון להתמודדויות שמלוות את המטופל: בין אם מדובר בבעיות רגשיות או נפשיות ובין אם בבעיות אחרות שמקורן בנפש האדם.

איך מטפלים במיגרנות באמצעות טיפול פסיכותרפי?

אם בעבר סברו שמחלות או מיחושים באים מסיבות פיזיות בלבד, היום ברור שיש קשר בין הגוף לנפש. כאבים פסיכוסומטיים הם כאבים שלמרות שהביטוי שלהם בא לידי ביטוי בתסמינים גופניים, המקור שלהם איננו גופני כי אם נפשי. כך גם המיגרנה: למרות שהיא באה לידי ביטוי באופן מובהק באופנים פיזיים- טשטושי ראייה, כאבי ראש או רגישויות מוגברות לאור ורעש, המקור שלה עשוי להיות גם נפשי או רגשי.

כאן נכנס לתמונה הטיפול הפסיכותרפי. שיטת הטיפול הזו, שמבוססת על ניתוח מעמיק והבנה של נפש האדם והתנהלותו, מאפשרת להבין ולפתח מודעות מוגברת לתהליכים הרגשיים שהמטופל עובר וגורמים למיגרנות, וכך להתאים את דרך ההתמודדות הטובה ביותר למניעת מיגרנה והתקפי מיגרנה.

שיטת הטיפול של הרב מנחם אינגבר

הטיפול הפסיכותרפי מבוסס, כפי שתואר למעלה, על טיפול אישי בין מטפל ומטופל, ולכן חשוב במיוחד לבסס יחסי אמון, כבוד והיכרות. גישתו של הרב אינגבר, המטפל באמצעות השיטה הפסיכותרפיסטית, רואה ערך רב בהיכרות עם העולם שממנו הגיע המטופל: מגזר, תרבות, משפחה וכן הלאה ככלי להתאמת הטיפול. הרב אינגבר פגש שלל מגזרים ונחשף לטווח רחב של תחומי טיפול: חינוך, פסיכולוגיה וכן הלאה.

גישתו של הרב מתמקדת בהתאמת שיטת הטיפול למטופל, לרקע המטופל ולדברים שנכונים לנפש שלו. הרב מילא בעברו תפקידים גם בזירות האישיות וגם בזירות ציבוריות. היכרות רחבה שכזו עם כלל סוגי מקומות, ציבורים ותרבויות, מאפשרת בצורה טובה יותר לביסוס יחסי הבנה בין המטפל למטופל, ליחסי אמון ולבסוף, לטיפול המיטבי והאמין ביותר.

אני מאמין בכוח השוכן בכל אדם וביכולת להוציא את הטוב שלו לאור, למען חיים רגועים ומאוזנים.

המלצות
מאמר אחרון בבלוג