מוקסו – מבדק לאבחון הפרעות קשב וריכוז

מבחן מוקסו (MOXO) הינו מבחן ישראלי ממוחשב המשתייך למשפחת מבחני התפקוד המתמשך, והוא מהווה אמצעי המסייע לאבחון הפרעות קשב וריכוז. אם בעבר, הפרעת קשב וריכוז נתפסה בתור דבר שלילי, היום, אחוזים נכבדים מהאוכלוסייה מאובחנים עם בעיות קשב וריכוז, והיחס להפרעות הללו כבר לא כל כך שלילי. להפך, לפעמים מתעלים את הפרעות הקשב למקומות טובים וחיוביים, ולפעמים הן מלמדות את הסובלים מהן דברים חשובים על עצמם ועל החיים.

 

מה זה הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז (או ADHA) היא בעיה נוירולוגית, שמופיעה בדרך כלל כבר בגילאים צעירים, והיא יכולה להימשך גם בבגרות. הדפוס המרכזי שמאפיין את הפרעות הקשב והריכוז למיניהן הוא היפראקטיביות, אימפולסיביות, חוסר תשומת לב לפרטים או למעשים. התנהגויות שכאלה יכולות להשפיע מאוד על ההתנהלות היומיומית של הסובלים מ-ADHA בינם לבין עצמם, בינם לבין חבריהם ובני משפחתם, וגם ביחסי העבודה שלהם.

 

מבדק מוקסו – כיצד הוא פועל?

מוקסו הוא מבדק שאורך בין רבע שעה ל-20 דקות, ומטרתו לאבחן הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, נוער ומבוגרים. ישנם כמה פרמטרים הנבדקים על ידי מוקסו, וביניהם: קשב, אימפולסיביות, היפראקטיביות ותזמון. מכיוון שמאפיין מרכזי של הפרעות קשב וריכוז הוא קושי להתרכז זמן רב בפעילות מסוימת, והיענות גבוהה מדי להסחות דעת מסוגים שונים – מבדק מוקסו מנסה, בין היתר, לבדוק את הסחת הדעת של הנבדקים. לדוגמא, במהלך מבדק מוקסו, מציגים לנבחנים הסחות דעת מהעולם האמיתי, כמו קול של מכונית מתניעה, ציוץ ציפורים או רוח מנשבת. המבדק בוחן עד כמה הם מוסחים בקלות עקב הצלילים הללו, ומפסיקים לבצע את הפעולה שהם עושים.

 

שיטת הטיפול של הרב מנחם אינגבר

לאחר שנים רבות של הענקת טיפולים מגוונים לכלל האוכלוסיות, וצבירת ידע וניסיון – הרב מנחם אינגבר, בעל תואר M.A בפסיכולוגיה, יודע לגשת למגוון מצבים עם דרכי טיפול מוכחות וסט כלים אפקטיבי.

בכל הנוגע לתהליך הטיפול בהפרעות קשב וריכוז, הרב אינגבר מחלק את התהליך ל-5 שלבים עיקריים. ראשית, יתבצע אבחון שמטרתו לקבוע האם באמת הנבדק סובל מהפרעת קשב וריכוז. פעמים רבות, ייתכן שהנבדקים סובלים מבעיות אחרות, ששורשן בכלל לא קשור להפרעת קשב וריכוז. חשוב לשים לב לכך ולאבחן זאת בצורה רגישה ומקצועית, כדי שלא לגרום נזק יותר מתועלת.

בשלב השני, תיבנה ההבנה שהפרעת קשב וריכוז איננה פגם או מקור לבושה, אלא היא תופעה נוירולוגית שאפשר לטפל בה ולהתגבר עליה. בשלב השלישי, הצדדים יגדירו את היעדים שלשמם הם התכנסו, והם ישתנו בין מטופל למטופל. ייתכן שעבור חלק מהמטופלים יש צורך בשיפור יכולת הריכוז שלהם, ובאחרים יכול להיות צורך לשפר את הדימוי העצמי שלהם בפני עצמם, משפחתם או שאר הסביבה.

בשלב הרביעי, יקנה הרב אינגבר אסטרטגיות למידה וכלים מעשיים שניתן להשתמש בהם כדי להתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז. לבסוף, השלב החמישי נועד להצביע על החוזקות של כל מטופל, ולהבין כיצד ניתן לתעל אותן כדי להשיג מטרות חיוביות, ולהגביר את תחושת הערך העצמי.

 

הסוד – חוזקות אישיות

הפרעות קשב וריכוז יכולות לגרום לסובלים מהן, בין אם הם ילדים ובין אם הם מבוגרים, לתחושה של ניכור עצמי, ותחושה של ירידת ערך עצמי. פעמים רבות, אנשים שכאלה ירגישו רגשות אשם על כך שלא הצליחו לסיים את המשימה שלהם בזמן, מה שיכול להוביל להרגשה שהם גרועים ולא מספיק טובים.

בדיוק בנקודות האלה, מקפיד הרב אינגבר להצביע על החוזקות האישיות של כל אחד, כדי שיעזרו להפוך את הפרעת הקשב ליתרון. למשל, אם ילד מסוים הוא היפראקטיבי בגלל הפרעות הקשב, ייתכן שהוא יהיה מצטיין בשיעורי ספורט, ובנוסף יוכל לעזור למורה כשתצטרך אותו.

 

 

אני מאמין בכוח השוכן בכל אדם וביכולת להוציא את הטוב שלו לאור, למען חיים רגועים ומאוזנים.

המלצות
מאמר אחרון בבלוג